URBAN INSIGHT: ENERGIAN KIERRÄTYS ON AVAIN HIILIPÄÄSTÖJEN HILLITSEMISEEN – HELSINGIN LAAJASALOON SUUNNITELLAAN ESIMERKILLISTÄ KORTTELIA

Blogi > URBAN INSIGHT: ENERGIAN KIERRÄTYS ON AVAIN HIILIPÄÄSTÖJEN HILLITSEMISEEN – HELSINGIN LAAJASALOON SUUNNITELLAAN ESIMERKILLISTÄ KORTTELIA

Energiantuotanto on maailmanlaajuisesti merkittävä kasvihuonekaasujen lähde. Sweco on analysoinut tuoreessa Urban Insight -raportissaan useita energiatehokkuuteen tähtääviä ratkaisuja. Älykkäämmällä energian käytöllä ja energian kierrätyksellä voidaan vähentää sekä kustannuksia että CO2-päästöjä. 

Sähköntuotannon polttoaineenkulutus sekä lämmöntuotanto ja polttoaineiden hajapäästöt ovat syypäänä yli puoleen koko Euroopan unionin alueen kasvihuonekaasupäästöistä. Useat maat panostavat uusiutuviin energiamuotoihin vähentääkseen päästöjä, mutta kehitys ei ole tarpeeksi nopeaa, jotta maat pystyisivät saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.

Vaihtoehtoinen tapa vähentää hiilipäästöjä on käyttää tuottamaamme energiaa tehokkaammin sekä kierrättää ylijäämäenergiaa, joka muuten haihtuisi ympäristöön.

”Meidän on hyödynnettävä kaikki saatavilla olevat ratkaisut, jotta saamme vähennettyä hiilipäästöjä riittävän nopeasti. Olemme analysoineet energian kierrätyksen mahdollisuuksia sekä kotitalouksien että teollisuuden näkökulmasta. Esimerkiksi Saksan hallituksen tavoite vähentää asuntosektorin lopullista primäärienergian kulutusta 80 prosenttia vuoden 2008 tasosta vuoteen 2050 mennessä voidaan saavuttaa vain, jos olemme valmiita vähentämään energiankulutusta ja kierrättämään energiaa. Oikea lähestymistapa energiankulutuksen vähentämiseen voi tuottaa jopa 13 miljardin euron kustannussäästöt”, sanoo Peter Weinem, Swecon energia-asiantuntija Saksasta.

Raportti analysoi erilaisia tehokkaan polttoaineenkulutuksen mahdollisuuksia ja tapoja kierrättää energiaa jätteenkäsittelyssä sekä älykkäitä energiajärjestelmiä. Ratkaisuja on saatavilla laidasta laitaan aina hallitusta rakennusten ilmanvaihdosta jätteestä saatavan energian käyttöön ja innovatiivisiin tapoihin ottaa lämpöä talteen jätevedestä, metrotunneleista ja suurjännitekaapeleista.

”Meillä Suomessa asumisen energiankulutukseen on alettu jo kiinnittämään huomiota, tekemistä toki on tavoitteiden saavuttamiseksi. Teknologia on jo olemassa muun muassa kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja energian kierrätykseen”, kertoo Swecon johtava asiantuntija Jussi Alilehto.

”Esimerkiksi Helsingin kaupungin kanssa olemme tehneet yhteistyötä Laajasalossa uusien energiatehokkaampien asuinkorttelien kehittämiseksi. Tulevan raitiovaunuvarikon ylijäämälämpö saadaan kierrätettyä asuintaloihin, ja mahdollisuus on jopa 60–80 prosentin säästöön energiankulutuksessa ja CO2-päästöissä, kun teknologiaan panostetaan ja energian saatavuutta osataan ajatella uudella tavalla”, jatkaa Niina Laasonen, hankkeen energia-asiantuntija ja projektipäällikkö Swecolta.

 

Taustaa
Urban Insight pohjautuu Swecon asiantuntijoiden raportteihin, jotka kattavat useita kaupunkikehityksen aihealueita asukkaiden näkökulmasta. Lue uusin raportti Reduce, Reuse and Reimagine – Sustainable Energy Development in the City.